Buku

Akar Kami: Kisah Inspirasi Tokoh Profesional Generasi FELDA

Penulis: Zinitulniza Abdul Kadir, Muhammad Nizam Shaari

ISBN: 9789674606084

Tahun Terbit: 2017

Harga: RM 50.00 / 55.00 (Sabah & Sarawak)

Kategori: Sastera, Biografi/Memoir, Umum, Bisnes & Pengurusan

Beli Dalam Talian:

Lazada Shopee Bookcafe

Buku ini memaparkan pengalaman 16 individu membesar di FELDA dengan segala bentuk kepayahan yang antaranya tidak mampu lagi digambarkan generasi muda hari ini. Hampir semua mereka ke sekolah berjalan kaki meredah tanah merah sehingga beberapa kilometer, belajar bertemankan cahaya pelita berikutan tiada kemudahan elektrik, keluar menoreh awal subuh sebelum ke sekolah dengan rambut berlekat susu getah, membajak sawah pada tengah malam ketika orang lain nyenyak tidur, mengelap sisa basahan air hujan pada batang pokok getah bagi meneruskan kerja menoreh, dan banyak lagi.

Istimewanya, hidup miskin dengan segala beban kepayahan itu bagaimanapun tidak sedikitpun mematahkan semangat mereka untuk berjaya, malah ia sebaliknya membakar azam mereka mahu cemerlang dalam hidup, dan seterusnya membawa keluarga keluar daripada belenggu kemiskinan.

Justeru, buku ini sebaiknya menjadi bacaan semua, khususnya anak-anak muda, kerana jika kehidupan hari ini yang serba lengkap dengan segala kemudahan masih dianggap sukar dan sering diguna menjadi alasan untuk gagal, bacalah bagaimana 16 tokoh ini menjalani kehidupan sukar mereka satu ketika dahulu. Sesungguhnya, kesusahan bukan penghalang, tapi ia sebenarnya penunjuk kejayaan - kepada mereka yang mahu berusaha.