Buku

Terokai Potensi Industri Sayur-sayuran di Malaysia

Penulis: Agrobank

ISBN: 9789832259046

Tahun Terbit: 2018

Harga: RM 65.00 / 70.00 (Sabah & Sarawak)

Kategori: Umum

Beli Dalam Talian:

Lazada Shopee Bookcafe

Buku ini berkisar tentang maklumat teknikal dan bukan teknikal berkaitan tiga sayuran iaitu cili, kacang bendi dan tomato. Pemilihan sayuran ini berdasarkan pada dasar Agromakanan negara dalam topik “Memperkukuh Industri Sayur-Sayuran dan Buah-Buahan Serta Memulihkan Industri Kelapa”. Buku ini berkonsepkan pemberian maklumat dan keperluan yang perlu diketahui oleh Agropreneur sebelum memulakan perniagaan berasaskan pertanian.

Sasarannya ialah Agropreneur iaitu golongan belia dengan penyampaian maklumat menggunakan pendekatan visual dan grafik. Pendekatan ini adalah sesuatu yang baharu dalam penerbitan berbahasa melayu iaitu, sumber bahan yang ada kebanyakannya berasaskan teks dari Indonesia. Antara maklumat yang dimuatkan ialah varieti yang disyorkan, kaedah penanaman, penyakit dan serangga, tempoh kematangan dan pungutan hasil, serta analisa ekonomi bagi penanaman sehektar, dan sebagainya. Selain daripada itu, terdapat seksyen khas memperkenalkan produk dan perkhidmatan agrobank.

Maklumat dan data dalam buku ini dibuat hasil rujukan daripada Kementerian Pertanian Dan Industri Asas Tani, Jabatan Statistik Malaysia, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Institut Penyelidikan Dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) dan laman sesawang agensi berkaitan, blog, kertas akademik dan buku pertanian.

Pusat Kecemerlangan Agrobank bekerjasama dengan Seksyen Pakar Industri (ISS), Agrobank untuk memastikan kandungan buku ini mengandungi data dan maklumat yang tepat. Kandungannya juga telah dirujuk kepada Jabatan Syariah, Agrobank untuk mendapat pengesahan dari perspektif syariah.