Buku

Merintis Jalan Ke Dunia Nano: Memoir Burhanuddin Yeop Majlis

Penulis: Burhanuddin Yeop Majlis

ISBN: 9789674606176

Tahun Terbit: 2017

Harga: RM 65.00 / 70.00 (Sabah & Sarawak)

Kategori: Sastera, Biografi/Memoir

Beli Dalam Talian:

Lazada Shopee

Buku ini adalah autobiografi dan memoir Burhanuddin Yeop Majlis yang dilahirkan dari sebuah kampung tetapi mempuyai cita-cita yang besar untuk menjadikan Malaysia khususnya UKM tidak ketinggalan dalam tekologi tinggi khususnya kejuruteraan mikro dan nanoelektronik. Dengan pendidikan awal dari Lambor Kanan, Bota Kanan dan Teluk Intan beliau melanjutkan pengajian di UKM dan melanjutkan ke peringkat doctor falsafah di Universiti Durham, UK dan tamat pada 1988. Minatnya dalam bidang semikonduktor dan mikroelektronik sejak menjadi ahli akademik universiti telah berusaha membangunkan penyelidikan bidang tersebut dengan kemudahan amat terhad.

Walaupun kita sudah merupakan pengeksport komponen semikonduktor, penyelidikan yang bersifat fundamental di universiti awam tidak begitu menyokong industri tersebut. Ini kerana kos yang tinggi serta kurang tenaga pakar tempatan untuk semua itu berlaku. Kebanyakan industri multinasional berganting pada R&D di negara asal mereka. Pusat penyelidikan bersifat fundamental dalam bidang ini masih tidak terdapat di mana-mana university di negara ini pada awal 90-an.

Penyelidikan mikroeletronik di UKM telah mendapat sokongan daripad apihak bahagian R&D Telekom pada 1994. Semasa penyelidikan microelectromechanical systems (MEMS) dimulakan di UKM, tidak terdapat mana-mana institusi penyelidikan dan universiti tempatan yang mempunyai kegiatan dalam bidang ini, terutamanya dalam proses mikrofabrikasi semikonduktor yang merupakan perkara penting dalam penyelidikan yang berkait dengan MEMS.

Saya telah melibat diri dalam dunia mikroelektronik, yang akhirnya telah mengasaskan penubuhan Institut Kejuruteraan Mikro dan Nanoelektronik (IMEN). Semasa IMEN ditubuhkan dunia berada dalam era nanoteknologi, maka hala tuju penyelidikan turut diarahkan ke situ tetapi masih berhubung kait dengan nanoelektronik.

Penubuhan IMEN juga seiring dengan hasrat kerajaan untuk menarik pulang tenaga pakar warga Malaysia untuk kembali menyumbang kepakaran mereka untuk mereka bagi tujuan tersebut, maka penubuhan pusat penyelidikan yang dapat meneruskan kepakaran mereka di negara ini adalah amat penting. IMEN telah mendapat pengiktirafan dari MOSTI dan KPT masing-masing dengan penarafan sebagai NanoCOE pada 2011 dan HICoE pada 2014.